11 Ocak 2011

Yetmez Ama!... dahası lazım..

Balık hafızalı toplumumuz sağolsun, çok kolay unutuyoruz herşeyi... Belki ileride dönüp bakmak gerekir diye, yakın tarihteki bazı gelişmeleri not edelim. Tüm bu adım adım gelişmeleri 2010 yılında yapılan kritik anayasa değişikliği referandumunda "yetmez ama evet!" diyen liberal-muhafazakar kitleye adıyoruz:

(Bu post, benzer olaylar eklendikçe güncellenecek ve canlı tutulacak)
  • Temmuz 2009, Topkapı Sarayı-İstanbul: İdil Biret konseri "Alperen Ocakları"na mensup yaklaşık 50 kişilik grubun sopalarla saldırısına sahne oldu. Konser resepsiyonunda içki içilmesini bahane eden topluluk, etkinliği bastı.





  • Eylül 2010, Tophane-İstanbul: Bir sanat galerisi 20 kişilik grubun saldırısına uğradı. İddiaya göre, davette içki içildiğini gerekçe gösteren saldırganlar galerinin camlarını kırdı, davetlilere saldırdı. Olayda 5 kişi yaralandı. Aynı caddede 2 galeriye daha zarar verildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 7 kişi daha sonra serbest bırakıldı. 
  •  Ocak 2011, Bornova-İzmir: Bornova Belediyesi şehir tiyatroları oyuncuları ve teknik ekibi, 2 ocak pazar gününün akşamında prova aldıkları tiyatro binasının içinde sopalı ve bıçaklı bir saldırıya uğradılar.. biri ağır yaralı olmak üzere, bir çok tiyatro emekçisi darp edildi, yaralandı, ve en önemlisi büyük bir psikolojıik yıkım yaşadılar. çünkü onlar, izmir ilinin en yoksul semtlerinden biri olan altındağ mahallesinde tiyatro yapıyorlardı. hem de öyle büyük bilet paralarıyla zenginleşmek için değil, yoksul insanların da tiyatro izlemeye hakkı var diyebilmek ve bunu eyleyebilmek için.. ama olmadı..

  • Ocak 2011, Mersin: Mersin'deki Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nde erkek ve kız öğrencilerin birbirlerine 45 santimden fazla yaklaşmaları yasaklandı. Okulda yemekhaneler ayrıldı, sıraların önüne etek giyen kız öğrenciler için ek tahta yapıldı.

  • Ocak 2011, Kars: T.C. Başbakanı halen yapımı devam eden ve insanların dostluğunu simgeleyen bir sanat eseri için "ucube" ifadesi kullandı ve derhal yıkılmasını emretti. Heykelin önümüzdeki günlerde Taliban tarzı yıkım görüntüleri eşliğinde yıkılması planlanıyor.

 
  • Ocak 2011, İstanbul: Muhteşem Yüzyıl isimli dizi, bir grup osmanlı sevdalısı tarafından saldırılarla protesto edildi. SAADET Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, geçtiğimiz çarşamba günü Show TV ekranlarında yayına giren "Muhteşem Yüzyıl" adlı diziyi düzenledikleri yürüyüş ve basın açıklamasıyla prostesto ettiler. Mehteran eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte bazı göstericiler, tarihi gerçekleri yansıtmadığını öne sürdükleri dizinin yol üzerinde gördükleri bilboard ve reklam panolarınındaki afişlerini yırtarak yumurta attılar. Osmanlı padişahının haremi ve günlük hayatı ile ilgili bazı gerçekleri sindiremeyen gruplar, dizinin yasaklanmasına yönelik kampanyalar başlattılar.


2 yorum:

solar dedi ki...

artık hiçbir şeye şaşırmıyorum inan. sadece insanların çoğu böyle olsun istiyor, ve oluyor. adına da demokrasi diyorlar. ilginç.

cosmo dedi ki...

temel hak ve özgürlüklerin, çoğunluğun keyfine göre düzenlenmediği yönetim şeklidir aslında demokrasi.. ama Türkiye'de farklı yorumlanıyor/uygulanıyor işte..
halk istiyor diye, saltanat da gelecek yakında nasılsa..