19 Ocak 2006

su mevzusu

Bundan yaklasik 1 ay once, is yerinde oda arkadsimla birlikte kullanmak uzere 19 lt. lik damacana su aboneligi baslatmaya karar verdik. Yaptigimiz kisa arastirma sonunda depozito, pompa ve su ucretleri acisindan en hesapli gorunen Saka Su almaya karar verdik. Diger adaylar olan Nestle ve Erikli'ye gore oldukca ucuz olmasini (Erikli: 5.30 YTL, Saka: 3.60 YTL) piyasaya yeni girmesine ve promosyon fiyati uygulamasina baglamistik aslinda..

Bir sure kullandiktan sonra, suyun biraz sert oldugunu anladik fakat, cok da uzerinde durmadik. Ama sonralari her su kaynattigimizda kullandigimiz kettle icerisinde beyaz partikuller yuzdugunu farkettik.. Kisa bir arastirma ve fikir yurutmenin ardindan bunlarin sudaki yuksek kirec oranindan kaynaklandigini cozduk.

Ondan sonra etiketlerde yazan degerlere bakip, karsilastirdigimizda Saka Su'nun sertliginin kaynak suyu olmasina ragmen (bence) cok yuksek oldugunu farkettik.. Ve hemen suyu degistirmeye karar verdik.. en son aldigimiz damacana henuz agzina kadar dolu olsa da, diger markalardan birisini arayarak, hemen suyu degistridik.. Suyu degistirdikten 2 gun sonra kettle'daki partikullerden eser kalmadi..

Ileride belki birilerinin isine yarar diye de bunu burada paylasalim istedik.. Asagida, arkadasim ile arastirdigimiz bazi su markalarina ait degerler mevcut, karsilastirip, tercihinize gore karar verebilirsiniz..

Ozellikle Toplam sertlik ve Ca, Mg degerleri acisindan SAKA Su digerlerine gore cok yuksek seviyelerde..

Kalsiyum (mg/lt Ca) :
SAKA: 28,4
ERIKLI: 4,0
NESTLE: 1,72
HAYAT: 25,5

Magnezyum (mg/lt Mg) :
SAKA: 3,73
ERIKLI: 1,21
NESTLE: 0,39
MAGNEZYUM: 7,05

pH :
SAKA: 8,1
ERIKLI: 7,25
NESTLE: 0,8
HAYAT: 7,48

Renk (pt/Co) :
SAKA: 4
ERIKLI: 0,3
NESTLE: ?
HAYAT: ?

Bulanıklık (NTU) :
SAKA: 1
ERIKLI: 0,2
NESTLE: 0
HAYAT: ?

Organik madde (mg/lt O2) :
SAKA: 1,6
ERIKLI: 0,4
NESTLE: ?
HAYAT: ?

Klorür (mg/lt Cl) :
SAKA: 1,12
ERIKLI: 7,0
NESTLE: 0,5
HAYAT: ?

Toplam sertlik (FrS) :
SAKA: 8,5
ERIKLI: 1,5
NESTLE: 1
HAYAT: ?

Hiç yorum yok: