12 Ağustos 2009

Perseid Meteor Yağmuru

Bu gece de izlenebilecek bu güzel gök olayı hakkında bir Fizikçi arkadaşımızın gönderdiği bilgilendirme şu şekilde.. Gözü gökyüzünde olacaklara duyurulur:

Ağustos ayında gözlenen Perseid meteor yağmuru, 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının artıklarının Dünya atmosferine sürtünerek yanmasıyla oluşur. Bu yıl 12-13 Ağustos gecesi gece yarısından sonra maksimuma ulaşacaktır. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 40-50 kadar meteor görmek mümkündür. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecektir. Bu yüzden özellikle Perseus takımyıldızının gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecektir. Perseus takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzey-Doğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da yarımaydan biraz şişkince görünerek doğacaktır.

Keyifli seyirler,


Aşağıda da 2007 yılında gözlenen Perseid Meteor Yağmuruna ilişkin yapılan bir gözlemin hızlandırılmış gösterimi mevcut. Gece boyunca akan meteorlar net bir şekilde görülüyor..

Time Lapse Of The Perseid Meteor Shower Geminid - Click here for more blooper videos

11 Ağustos 2009

Sympathy - Uriah Heep

2 yıl aradan sonra ufak ufak postlara başlarken üstadlardan destek almak lazım di mi? Bence müzik tarihinin en güzel parçalarından birisi ve yıllar sonra yapılmış çok güzel bir konser yorumu..

07 Ağustos 2009

başıboş blog

İki yılı biraz geçmiş, burası başıboş sal gibi yüzüyor nette.. arada bir dümen takıp, yelken mi açsak?...